EXPO 2029 ŁÓDŹ POLSKA

Eko mleko – możesz łatwo zrobić je sam!

Eko mleko – możesz łatwo zrobić je sam!

Mleko jest produktem, z którym stykamy się od początku, a tradycja mówi, że pijąc je, urośniemy zdrowi i silni. Niestety, coraz częściej słyszymy o nietolerancji laktozy i alergiach pokarmowych, które mogą nastąpić w różnym okresie życia. Kolejnymi negatywnymi stronami mleka jest jego masowa produkcja, która naraża zwierzęta na zbędny stres, zanieczyszczenia w okolicy pastwisk, a co za tym idzie – słabą jakość finalnego produktu.

Mleko ekologiczne

Obecnie, gdy zainteresowanie naturą i jej ochroną jest coraz większe, wzrosło też zapotrzebowanie na tzw. produkty bio i eko. Coraz więcej z nas chce mieć świadomość tego, co je, z jakich składników i w jakich warunkach dany produkt jest wytwarzany. Między innymi stąd wynika zapotrzebowanie na eko rolników i eko mleko. Krowy żyjące w eko hodowli muszą być karmione odpowiednią paszą, wytworzoną przez rolnika lub produkowaną hurtowo, która posiada odpowiednie certyfikaty jakości. Zwierzęta muszą posiadać określoną przestrzeń przypadającą na jedną krowę, a wszystko to jest kontrolowane przez stosowne służby. Ze względu na to wszystko, mleko ekologiczne jest droższe od zwykłego, ale… i tu mamy alternatywę.

Mleko przygotowane w domu

Mleka roślinne stale zyskują popularność i są łatwo dostępne, można znaleźć je już w każdym markecie. Zachęcamy jednak, by spróbować zrobić takie mleko we własnej kuchni! Warto zaangażować w to bliskich, dzieci na pewno będą zadowolone z eksperymentu. Najprostszą wersję wykonacie używając płatków owsianych. Płatki (około 200 g) należy zmielić w blenderze, zalać około 1.5 l gorącej wody i odstawić na minimum 30 minut. Kolejnym krokiem jest przelanie owej mikstury przez gęste sito i mleko gotowe! W podobny sposób możecie stworzyć mleko ryżowe i migdałowe. Jeśli wolicie słodsze wersje, możecie dodać daktyle albo miód.