EXPO 2029 ŁÓDŹ POLSKA

Żywność ekologiczna – prawdy i mity

Żywność ekologiczna – prawdy i mity

Coraz więcej osób czyta etykiety produktów, zanim je kupi. To bardzo dobry nawyk, jednak należy kierować się zasadą ograniczonego zaufania, zwłaszcza przy coraz bardziej popularnej „zdrowej” żywności. Poniżej przedstawiamy kilka faktów i mitów dotyczących produktów ekologicznych, które pozwolą Wam podejmować bardziej świadome wybory.

FAKT: certyfikaty przyznawane przez UE mają restrykcyjne wymogi.

To wszystko, by zapewnić jak najlepszą jakość. Gospodarstwa muszą zostać przystosowane tak, aby nie obciążać naturalnego środowiska, powinny być samowystarczalne – nie ma tu mowy o pestycydach, czy sterydach w pokarmie zwierząt. Takie miejsca przechodzą także mnóstwo kontroli, by najwyższa jakość była zachowana przez cały czas trwania produkcji.

FAKT: żywność ekologiczna ma krótszy okres ważności.

Warto zastanowić się, dlaczego kupiony ser po kilku tygodniach w lodówce nadal wygląda jak świeży albo dlaczego kanapka z szynką po weekendzie w plecaku nie zmieniła swojego koloru. Żywność ekologiczna zazwyczaj posiada krótszy termin ważności i nie powinno to być uznane za wadę. Krótszy termin świadczy o naturalności upraw, w której nie znajdziecie substancji konserwujących, czy innych dodatków.

MIT: powiedzenie „eko żywność” jest tożsame z epitetem „zdrowa żywność”.

Producenci, będąc świadomi większego popytu na produkty zdrowe, ekologiczne, umieszczają napis „zdrowa żywność”, chociaż tak naprawdę to niewiele znaczy. Niektórzy nadają produktom własne certyfikaty, które w rzeczywistości nie istnieją. Jednak w głowie konsumenta może rodzić się przekonanie – nie muszę znać wszystkich certyfikatów, ale skoro produkt jest certyfikowany, to na pewno dobry. Żywność ekologiczna, z gospodarstw przystosowanych do wymagań Unii Europejskiej posiada na opakowaniu znak euroliścia – to gwarancja wytwarzania żywności ekologicznej.

MIT: żywność ekologiczna sprawi, że ludzie będą zdrowsi.

Niestety nie można tego potwierdzić w 100%. Na zdrowie ma wpływ wiele innych czynników poza żywnością (jak, chociażby, uprawianie sportów). Żywność ekologiczna na pewno nie posiada pestycydów, barwników czy antybiotyków źle wpływających na ludzki organizm. W grę wchodzi również czynnik wsparcia lokalnych rolników, którzy wiele inwestują, by dostarczyć na rynek produkty wysokiej klasy.

Łatwo jest poczuć zagubienie wśród informacji, których dostarczają media, czy sami producenci. Dlatego warto samodzielnie zainteresować się tematem żywności ekologicznej, systematycznie zagłębiać się w niego, zdobywając wiedzę, by nie dać się skusić jedynie sloganom marketingowym, za którymi nie kryje się dobra jakość.